Aanbesteding officieel van start
Vanmorgen heeft de Stuurgroep het startsein gegeven voor de aanbesteding van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.


Vanaf komende vrijdag, als de aankondiging van de aanbesteding op een speciale website (Tenderned) wordt gepubliceerd, kunnen bedrijven tot uiterlijk 8 mei kenbaar maken dat ze het werk willen uitvoeren.

Bedrijven die deel willen nemen aan de aanbesteding moeten op basis van een aantal referentieprojecten aantonen dat ze een complex project als Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum aan kunnen. Alle geschikte aannemers gaan vervolgens in gesprek met de opdrachtgever over het project. Op basis van deze dialoog moeten de aannemers aangeven wat hun visie op het project is en hoe ze de uitvoering willen aanpakken.

Na de eerste dialoogfase blijven er nog drie aannemers over die een uitgewerkte aanbieding mogen maken. Naar verwachting kan het werk in het tweede kwartaal van 2016 gegund worden. 

Looptijd twee jaar langer
Om er voor te zorgen dat de aannemer straks voldoende mogelijkheden heeft om de werkzaamheden binnen het beschikbare budget te realiseren, wordt er twee jaar langer uitgetrokken voor Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.


Voor de werkzaamheden die te maken hebben met de hoogwaterbescherming blijft gelden dat ze in 2020 gerealiseerd moeten zijn. De overige werkzaamheden kunnen dankzij de aanpassing van de planning uitlopen tot 2022.

Ruimte voor de markt
Bij de begroting van de gebiedsontwikkeling is er rekening mee gehouden dat de aannemer voordeel kan behalen bij slim gebruik van gronden en een goede logistieke planning van grondstromen. Grond die wordt afgegraven voor de aanleg van de hoogwatergeulen, kan bijvoorbeeld mogelijk gebruikt worden voor de aanleg van de dijken en de rondweg. Om maximaal gebruik te maken van de kansen die er binnen dit project zijn, krijgt de aannemer die het project straks moet uitvoeren meer tijd. De aanpassing vindt plaats na een marktconsultatie waarin potentiële marktpartijen aangaven dat de huidige planning te krap was.

Voor de start van de werkzaamheden, gepland medio 2017, levert deze aanpassing geen vertraging op.

Betere afstemming met aannemers
De planning van contract en uitvoering is ook aangepast. Doordat er eerder gestart wordt met de aanbesteding (maart 2015), is het nu mogelijk om wijzigingen in het ontwerp-PIP in de dialoog met de aannemers te bespreken. In de nieuwe planning kunnen deze aanpassingen meteen bij de aannemers worden getoetst en worden verwerkt in hun bieding. Door deze betere afstemming hoeft er in een later stadium – na de gunning - minder te worden gerepareerd.

Hier vindt u de actuele planning.

Stil asfalt voor rondweg
De nieuw aan te leggen rondweg van Wanssum zal worden voorzien van stil asfalt.

Hoewel de weg ook zonder stil asfalt voor nagenoeg alle woningen binnen de wettelijke normen voor geluidsoverlast valt, wordt er op deze manier extra in de leefbaarheid van Wanssum geïnvesteerd. De toezegging voor stil asfalt komt nadat actiegroep ‘Houd Wanssum Leefbaar’ haar zorgen heeft geuit over de effecten van de rondweg op het dorp.

Er is gekozen voor stil asfalt omdat een maatregel bij de bron van het geluid (het wegdek) het meest effectief is. Stil asfalt reduceert het geluid met 3dB; dat staat gelijk aan een halvering van het geluid. Door deze maatregel blijven nog ongeveer 5 woningen over waarbij de voorkeursgrenswaarde overschreden wordt. Met de eigenaren van die woningen neemt het projectbureau contact op.

Vrijliggend fietspad Meerlosebaan
Op aandringen van de dorpsraad van Geijsteren wordt het fietspad langs de Meerlosebaan vrijliggend aangelegd. De veiligheid van de schoolgaande jeugd is daarmee zo veel mogelijk gegarandeerd.


Zoals in onze vorige nieuwsbrief reeds is gemeld, wordt een 
extra fiets- en wandelverbinding gerealiseerd via de Meerlosebaan om de negatieve effecten van de rondweg te beperken. De nieuwe weg doorsnijdt namelijk een aantal bestaande verbindingen tussen Geijsteren en Wanssum. Met name voor fietsers, wandelaars en schoolgaande jeugd is dat erg vervelend. 


De dorpsraad van Geijsteren is blij met deze extra verbinding, maar maakte zich nog wel zorgen over de veiligheid van met name de kinderen die in Wanssum naar school gaan. Hoewel de Meerlosebaan ten noorden van de rondweg afgesloten wordt voor autoverkeer, werd een combinatie van landbouwverkeer en fietsers onwenselijk gevonden. Met de aanleg van een vrijliggend fietspad is nu ook die zorg weggenomen.

Op bezoek bij De Peddepoel
Op dinsdag 24 februari heeft het projectbureau een presentatie gegeven aan leerlingen van groep 4 van basisschool De Peddepoel in Wanssum.


De enthousiaste kinderen hadden zich vooraf in groepjes voorbereid en stelden volop vragen over de gebiedsontwikkeling. Hoogtepunt vormde een bezoek aan het centrum van Wanssum waar op locatie werd uitgelegd wat er de komende jaren gaat veranderen.

Projectbureau Ooijen-Wanssum is momenteel in gesprek met docenten van de lagere scholen in het gebied om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor educatie over de gebiedsontwikkeling.

Ga naar onze website voor meer nieuws
Projectbureau Ooijen-Wanssum, Geijsterseweg 12b, 5861 BL Wanssum
Tel. 0478 - 85 3888 / Email: info@ooijen-wanssum.nl
Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is een integraal project van:
Disclaimer
Deze nieuwsbrief is met zorg geredigeerd. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan echter niet instaan voor de feitelijke juistheid van bijdragen. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan ook geen aansprakelijkheid accepteren voor enige schade die resulteert uit de bijdragen in deze nieuwsbrief. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u uw gegevens heeft achtergelaten op de website van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.
Wilt u voortaan deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.