28 oktober 2019

Aandacht voor bevers in het werk

De watergang tussen de Kortenbos en de Broekstraat in Blitterswijck moet over een lengte van 130 meter worden uitgediept.

Dit is nodig om de gewenste waterstandsdaling in het projectgebied Ooijen-Wanssum te kunnen realiseren. De rest van de watergang blijft in de huidige vorm behouden. In de watergang liggen zes beverdammen. Die dammen stuwen het waterpeil trapsgewijs op naar een niveau dat ongeveer 1,5 meter hoger ligt dan het reguliere waterpeil. In het gedeelte van de watergang  dat verdiept moet worden, liggen drie beverdammen die moeten wijken om het water uit te kunnen graven. Daarnaast is door het hoge waterpeil het omliggen gebied te nat om de noodzakelijke werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Om de verlaging tijdens de werkzaamheden in stand te houden, plaatsen we in de resterende beverdammen zogenaamde ‘beaver deceivers’: een buis in de dam waardoor het water wordt afgevoerd. Zo voorkomen we dat de bevers tijdens de werkzaamheden steeds energie steken in het herstellen van de dammen. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, worden de beaver deceivers weer verwijderd en kan de bever de dammen herstellen. We monitoren de situatie zorgvuldig en voldoen met deze maatregel aan de ontheffing.

(Beeld: Wikipedia)