13 mei 2020

Maatwerkoplossing Pluisbergweg opgeleverd

Aan de Pluisbergweg in Meerlo is de afgelopen maanden een maatwerkoplossing gerealiseerd voor Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. We spreken met Mart Poels, wonend aan de Pluisbergweg en een van de beheerders van de nieuwe dijk.

Jaren van gesprekken voeren en plannen maken.
“Het is jaren geleden dat we ons eerste gesprek hadden met de Provincie Limburg. Zij wilden met ons praten over het beschermen van de huizen hier in de straat tegen het hoge water. Zelf hadden we een eigen dijk gemaakt in ons weiland om beschermd te zijn tegen de hoge waterstanden. De provincie wilde graag een permanente oplossing realiseren als onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. In het begin van de gesprekken was het even zoeken hoe alle ideeën het beste bij elkaar konden komen, maar uiteindelijk is er een maatwerkoplossing bedacht waar iedereen tevreden mee is. In 2016 hebben we de overeenkomst getekend die inhoudt dat wij zelf ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de dijk in het weiland.“

En dan gaat de schop in de grond!
“Het duurde even voordat de werkzaamheden in de straat begonnen, maar begin 2020 ging de schop eindelijk in de grond. In een paar maanden tijd is de hele straat een meter verhoogd en is een nieuwe dijk in het weiland aangelegd. De werkzaamheden zijn heel goed verlopen. We hadden goed contact met de aannemer en hebben heel prettig samengewerkt. Het eindresultaat is ook precies zoals we in ons hoofd hadden en zoals het op de tekeningen staat, dus dat sluit perfect op elkaar aan.”

Ben je nu goed beschermd tegen het hoge water?
“Bij het hoogwater in 1995 stond het water hier ruim 1 meter hoog voor de deur. Dat willen we niet nog een keer meemaken. We hebben in het hele traject vertrouwd op de kennis van de specialisten van Mooder Maas en het Projectbureau. Dat doen we nog steeds. We vertrouwen op de berekeningen die zij gemaakt hebben. Gevoelsmatig had de dijk van mij nog wel hoger gemogen, maar door alle maatregelen in het hele gebied zeggen ze dat het hoge water uit het verleden hier niet snel meer voor zal komen. En als er toch hoog water komt, hebben we een stevige dijk die ons beschermt. Dat is een geruststellend gevoel!”

Nu heb je een mooie straat gekregen én een natuurgebied in de achtertuin?
“Het is nu nog een zandvlakte, maar op de dijk in het weiland is gras ingezaaid. Daar laat ik straks af en toe een paard grazen om de dijk goed bij te houden. Het is hier in de straat echt mooi geworden. We zijn erg blij met het resultaat. Ook in de rest van het gebied ontstaat denk ik mooie natuur waar we veel plezier van gaan beleven. Kortom, het was een traject van de lange adem, maar het is allemaal goed gekomen en we zijn erg blij!”