17 november 2020

Nieuwe Christoffelkapel in Broekhuizen

De nieuwe Christoffelkapel aan de Veerweg in Broekhuizen is inmiddels klaar. Het kapelletje is in de plaats gekomen van het oude kapelletje dat afgebroken is als gevolg van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.

Sjaak Achten van het kerkbestuur is blij met de nieuwe kapel: “De oude kapel lag 50 meter verderop. Het is fijn dat de nieuwe kapel ook aan de Veerweg ligt.” Tijdens de oorlog werden vanaf deze plek  honderden mensen afgevoerd naar Duitsland. De plaquette in de kapel herinnert aan deze tijd. De locatie van de kapel is door de dorpsraad en het kerkbestuur uitgekozen.

De nieuwe kapel is geen kopie van de oude kapel, maar verschillende elementen zijn wel teruggekomen. Jeu Derikx van de Historische Kring licht toe: “De oude kapel was gemaakt van mergelsteen. Dat was zo instabiel dat dit niet hergebruikt kon worden. Wel is het Christoffelbeeld gerestaureerd en van kleur voorzien. Ook het smeedijzeren hekwerk en het kruis komen uit de oude kapel.”

De nieuwe kapel is onder begeleiding van Mooder Maas gemaakt door scholieren van Bouwmensen in Horst. De mooie samenwerking met jongeren uit de regio heeft geleid tot een moderne kapel in Broekhuizen met veel historische waarde.