31 oktober 2018

Duikers aan het werk in haven

Mooder Maas heeft de bodembescherming van de industriehaven aangebracht. Duikers hebben het storten van het beton begeleid.

De bodembescherming bestaat uit zinkstukken (kunststof doek met daarop gevlochten bossen wilgentakken). De zinkstukken zijn afgezonken door middel van stortsteen. Vervolgens is de stortsteen afgedekt met een laag colloïdaal beton, ook wel onderwaterbeton genoemd. Het beton zorgt ervoor dat de stenen bij elkaar blijven. Gisteren ging een duikteam naar beneden om het onderwaterbeton aan te brengen. De bodembescherming voorkomt uitspoeling ter plaatse van de nieuwe kade waar schepen afmeren. Op die manier blijft de kade beschermd.

Onderwaterbeton bouwkuip brug Wanssum
Ook voor het storten van het onderwaterbeton in de bouwkuip van brug Wanssum gingen duikers het water in om het onderwaterbeton aan te brengen. Het beton in de bouwkuip dient als werkvloer. Vervolgens is de bouwkuip leeggepompt, zodat de pijler op een droog oppervlak kan worden gebouwd.

Foto zinkstuk:

Onze fotograaf Paul Poels heeft het moment dat de duikers het water ingaan vastgelegd. Ga voor meer foto's naar de pagina Beeld.