05 juni 2020

'Lienebrug' naam voor brug haven

De nieuwe brug over de haven van Wanssum heeft de naam ‘Lienebrug’ gekregen. Annie Jacobs en Piet Weijers uit Wanssum hebben de nieuwe naam bedacht. De twee bewoners werden door wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray verrast met een taart waarop de naam van de nieuwe brug staat.

Historische naam
De naam verwijst naar de historische Lienebrug die de monding van de Molenbeek overspande. De brug was destijds zeer belangrijk voor de scheepvaart op de Maas, toen er nog geen gemotoriseerde schepen waren. Als er geen geschikte wind was, moest het schip vanaf de kant door paarden getrokken worden met behulp van touwen (lienen in het dialect). 

De naam is in samenspraak met Dorpsraad Wanssum en Gemeente Venray gekozen uit 19 inzendingen. De naam sluit aan bij de namen van de andere bruggen in het gebied die ook gelinkt zijn aan de historie en de omgeving. De brug in het centrum van Wanssum heeft de naam ‘Over ’t Broek’, de fietsbrug over de rondweg kreeg de naam ‘Op de Haard’, de brug in Ooijen draagt de naam ‘Kweibrug’ en de Blitterswijckse brug heet ‘’t Veunderke’. De Lienebrug is de laatste brug die in Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum aangelegd wordt.

Wereldrecord
De liggers van de Lienebrug worden op 11 en 12 juni geplaatst. Met een lengte van 69 meter zijn dit de langste voorgespannen liggers ter wereld. Zie hiervoor ons eerdere bericht. Het plaatsen van de liggers is voor alle belangstellenden te volgen via een livestream op de website. Meer informatie over de livestream volgt volgende week. De Lienebrug is onderdeel van de rondweg die op dit moment rondom Wanssum aangelegd wordt. De rondweg is in het najaar afgerond waarna de brug in gebruik genomen wordt.