11 augustus 2015

Overeenstemming met visverenigingen

Er is een oplossing gevonden voor de twee visverenigingen die door de reactivering van de Oude Maasarm worden getroffen.

HSV Grondel Geduld (Meerlo/Blitterswijck) kan met enkele technische aanpassingen gebruik blijven maken van de huidige visvijver. HSV Eendracht (Broekhuizenvorst) gaat samen met HSV Willem Barendsz uit Lottum en krijgt twee nieuwe vijvers aan de Haasendonkerweg in Broekhuizen. Alle partijen zijn blij met deze uitkomst die lange tijd op zich liet wachten.

Grondel Geduld gehandhaafd op huidige locatie
HSV Grondel Geduld is verheugd dat ze op haar vertrouwde locatie aan de Peschzijweg in Meerlo kan blijven. Voorzitter Paul Derikx: “Dit heeft altijd onze voorkeur gehad. Wij hebben hier een prachtige visvijver in een rustige en natuurlijke omgeving. Zo’n locatie is uniek.” Vanwege de reactivering van de Oude Maasarm zal het gebied rondom de visvijver de komende jaren vernatten. Een proef waarbij het waterpeil tijdelijk op het toekomstige niveau is gezet, heeft uitgewezen dat de vijver met enkele technische maatregelen bevisbaar kan blijven. De vereniging moet er wel rekening mee houden dat de vijver in de toekomst gemiddeld eens in de 10 jaar zal overstromen.

Twee verenigingen samen aan Haasendonkerweg
HSV Eendracht uit Broekhuizenvorst wijkt uit naar een nieuwe locatie aan de Haasendonkerweg in Broekhuizen. Daar zullen ze samengaan met HSV Willem Barendsz die momenteel nog aan het Lottumse Schuitwater vist. De locatie in Lottum wordt door HSV Willem Barendsz in samenspraak met Staatsbosbeheer als vislocatie opgeheven. Aan de Haasendonkerweg ontstaan twee gescheiden visvijvers: één voor jongeren en één voor volwassenen.

Hoewel beide verenigingen in de nieuwe situatie iets aan visruimte inleveren, zijn ze blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Voorzitter Hay Custers: “Er zijn vele locaties onderzocht en iedereen heeft echt zijn best gedaan om tot een aanvaardbare oplossing te komen. De Haasendonkerweg kwam uiteindelijk als beste locatie uit de bus. Het is misschien niet de meest optimale oplossing, maar we kunnen hier goed mee leven.”

Tot de nieuwe visvijvers zijn gerealiseerd kan HSV Eendracht gebruik blijven maken van de huidige visvijver. Dat geldt ook voor HSV Willem Barendsz; in goed overleg met Staatsbosbeheer is afgesproken dat het Lottumse Schuitwater bevist kan worden tot de locatie aan de Haasendonkerweg open gaat.