NIEUWSBRIEF SPECIAL - Unieke natuur in Maaspark Ooijen-Wanssum
Na meer dan 11 jaar voorbereiding en ruim drie jaar realisatie is Maaspark Ooijen-Wanssum een feit! Het gebied wordt eind dit jaar opgeleverd en is klaar om gebruikt en beleefd te worden. Niet alleen de mens maar ook de natuur kan er straks volop haar gang gaan. Maaspark Ooijen-Wanssum biedt een veilige haven voor unieke Maasnatuur. Tal van ‘verdwenen’ soorten zullen de komende jaren terugkeren naar dit bijzondere gebied. Hoe dat werkt, lees je in deze nieuwsbrief.

 

Hoog water brengt nieuwe soorten

Op enkele plekken wordt in het natuurgebied bos aangeplant. Bijvoorbeeld op een plek waar bos is gekapt om een hoge grond dijk te kunnen maken. In het overgrote deel van het gebied worden echter geen bomen of planten aangeplant. Alles wat er nu en straks groeit komt daar vanzelf.  Via zaden die in de bodem zitten of worden aangevoerd met de wind, door vogels of met het Maaswater. De plantenrijkdom die hierdoor ontstaat, is uitzonderlijk gevarieerd. Binnen twee jaar groeien er hier meer dan 300 plantensoorten. Vaak vernemen we in alarmerende berichten dat bijzondere plantensoorten zijn verdwenen. Eigenlijk is dat voor de soorten in het Maasdal niet helemaal juist. Niet de plantensoorten zijn verdwenen maar de plekken waar deze soorten kunnen groeien. Met elk hoogwater komen weer opnieuw  talloze zeldzame plantenzaden uit het Maasstroomgebied op de oevers van de rivier terecht. Maar voor andere soorten dan landbouwgewassen is op akkers en graslanden door het intensieve gebruik geen plek. Daarnaast zorgt de jarenlange bemesting er voor dat de weerden langs de Maas onnatuurlijk veel voedingsstoffen bevatten. Doordat in het Maaspark de bovenste laag bemeste grond is afgegraven en er in de toekomst geen mest meer in het natuurgebied komt, is er weer plek voor de vele plantensoorten die van oorsprong langs de Maas op voedselarme grond groeien en bloeien. Zo verwachten we onder meer de terugkeer van zogenaamde stroomdalsoorten: plantensoorten zoals wilde marjolein en veldsalie waar het al jaren slecht mee gaat en die houden van zandige oevers. 

Grazers doen het werk

De vegetatie die spontaan in het gebied gaat groeien, wordt op een natuurlijke manier ‘bijgehouden’. Dit gebeurt met behulp van een kudde grazers. Het gebied is zo ingericht dat runderen het hele jaar door vrij door het gehele gebied kunnen trekken. De grootte van de kudde is afgestemd op de hoeveelheid voedsel die er gedurende het gehele jaar te vinden is. Dat betekent dat er ’s zomers veel  meer planten groeien dan de dieren op kunnen. Het gebied oogt als een wildernis en de runderen lopen moddervet rond. In de winter is dat anders. De grote voorraad planten die uit de zomer is blijven staan, wordt langzamerhand opgegeten. Het gebied wordt kaler en de dieren teren in op hun vetreserves uit de zomer. Vanaf het voorjaar begint deze cyclus weer opnieuw. Dit wordt natuurlijke jaarrondbegrazing genoemd. Veel mensen die dit niet weten, vinden natuurgebieden die zo beheerd worden maar een rommeltje. ‘Waarom wordt het niet wat beter onderhouden?’, is een veel gestelde vraag. Als je de dieren ’s zomers alles al laat opeten dan is de wintervoorraad in de zomer al op. De dieren zullen ’s winters op stal gezet moeten worden en worden bijgevoerd. Een groot verlies aan natuurlijke rijkdom voor het gebied én veel werk voor de beheerder. In een gebied dat in de zomer niet wordt kaalgegraasd, ontstaat een gevarieerd landschap met her en der struiken en bomen en komen planten en bloemen tot bloei. Dit is precies het verschil tussen landbouw en natuur; dankzij de vele bloeiende planten leven er weer talloze insecten, plantenzaden kunnen zich verspreiden en dienen als voedsel voor vogels en zoogdieren. De soortenrijkdom in deze gebieden is daarom uitzonderlijk groot. Dat de plantengroei dan uitbundig is en de paden af en toe wat moeilijker te vinden zijn hoort er bij.

Beheer in de toekomst

Behalve de natuur moeten ook andere zaken beheerd en onderhouden worden. Hiervoor is een beheerplan gemaakt dat is gebaseerd op de kwaliteiten en doelen waarmee Maaspark Ooijen-Wanssum is ontworpen en ingericht. Met de oplevering van het project wordt ook het beheer van het Maaspark overgenomen van Projectbureau Ooijen-Wanssum / Mooder Maas. De huidige kudde grazers verlaat eind van dit jaar het gebied. In de loop van volgend jaar komt een nieuwe beheerder die het Maaspark als één aaneengesloten natuurgebied gaat beheren met behulp van een kudde runderen. Daarnaast omvat het beheer ook aanvullende maatregelen, waaronder onder meer het gastheerschap, het toezicht, het onderhoud van de recreatieve voorzieningen en het weghalen van bomen en struiken die de doorstroming belemmeren. Een hele klus dus, waarvoor de eigenaren van het Maaspark, Provincie Limburg samen met Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, verantwoordelijk zijn.

Ga op avontuur in Maaspark Ooijen-Wanssum

Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat vrij toegankelijk is en dat uitnodigt om het te ontdekken. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes die je kunt volgen, maar we nodigen je ook uit om het gebied buiten de gebaande paden te verkennen. Je zult bij ieder bezoek nieuwe dingen ontdekken. Ook voor minder validen en ruiters zijn er passende routes ingericht. Sta tijdens het bezoek aan het Maaspark hier en daar eens stil en kijk en luister naar de natuur. Wil je het water oversteken? Maak dan gebruik van de vele bruggetjes, stapstenen en voordes. Afhankelijk van de waterstand kunt je een voorde wel of niet oversteken. Wil je het gebied op een andere manier ervaren? Neem dan een kijkje vanaf de uitkijktoren in Ooijen, loop het blotevoetenpad in Blitterswijck of maak in de hoogwatergeul Wanssum gebruik van de lange vlonderbruggen om het water over te steken. Laat je verrassen bij je bezoek aan Maaspark Ooijen-Wanssum! Veel plezier!

Ga naar onze website voor meer nieuws
Projectbureau Ooijen-Wanssum, Geijsterseweg 12b, 5861 BL Wanssum
Tel. 0478 - 85 3888 / Email: info@ooijen-wanssum.nl
Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is een integraal project van:
Disclaimer
Deze nieuwsbrief is met zorg geredigeerd. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan echter niet instaan voor de feitelijke juistheid van bijdragen. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan ook geen aansprakelijkheid accepteren voor enige schade die resulteert uit de bijdragen in deze nieuwsbrief. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u uw gegevens heeft achtergelaten op de website van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.
Wilt u voortaan deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.