Innovatieve maatwerkbescherming in Broekhuizen
Na de hoogwaters van 1993 en 1995 bleef het oude Maasfront van Broekhuizen onbedijkt. Voor de Gemeente Horst aan de Maas was beveiliging van het dorp een belangrijke voorwaarde voor deelname in de gebiedsontwikkeling. Dat bleek geen eenvoudige opgave.


Het aantrekkelijke aanzicht van Broekhuizen zou met een normale waterkering onevenredig worden aangetast. Bewoners en horecabedrijven aan de Maasoever namen samen het initiatief voor een passend ontwerp: een lagere kering, deels van glas, deels demontabel en precies aansluitend op tuinen en (horeca-)terrassen.

Ontwerpen met bewoners
Bewoners en bedrijven hebben in hoge mate mee kunnen bepalen hoe de maatwerkkering op hun perceel uitgevoerd moest worden. De ruimtelijke kwaliteit van het dorpsfront werd bewaakt door Projectbureau Ooijen-Wanssum. Zo is per kavel binnen het beschikbare budget gezocht naar een kering die voldoet aan de technische eisen en ruimtelijke kwaliteit en is afgestemd op de wensen van de individuele eigenaar. Het resultaat is een harde kering in negen verschillende uitvoeringen die bij hoogwater door de bewoners zelf moet worden aangevuld met op maat gemaakte schotten.

Tijdens het ontwerpproces werd deze maatwerkoplossing al toegepast bij de bouw van een horecapand (Bij Christoffel). Projectbureau Ooijen-Wanssum en de eigenaar kwamen overeen dat het waterkerende deel van het pand kon worden betaald vanuit het budget van de gebiedsontwikkeling. De inpassing van de kering komt de kwaliteit van het horecabedrijf, het terras en het aanzicht van het dorp ten goede en voldoet tevens aan alle technische en kwaliteitseisen van het project.

Verantwoordelijkheid bij bewoners
De kering komt na aanleg in eigendom van een door de bewoners en bedrijven opgerichte vereniging van eigenaren. Dit betekent dat de bewoners samen verantwoordelijk worden voor beheer en onderhoud. Op woensdag 29 maart tekenden de bewoners een overeenkomst voor beheer en eigendom van de kering na oplevering. Voor zover bekend is het uniek dat burgers eigenaar worden van hun eigen hoogwaterbescherming. De kering moet medio 2019 klaar zijn.

Voorlopig Ruimtelijke Inrichtingsplannen gepresenteerd aan streek
Mooder Maas heeft de afgelopen periode sterk ingezet op het betrekken van de omgeving bij haar ontwerpactiviteiten. Veel individuen en groepen hebben de kans gegrepen wensen en belangen in te brengen voor de Voorlopig Ruimtelijke Inrichtingsplannen (VRIP’s) met daarin de conceptontwerpen.

In maart is onder meer het concept VRIP voor de dorpsbrug in Wanssum met de betrokken bewoners, de belangengroep Wanssum en de dorpsraad in een ontwerpatelier bediscussieerd. De ontwerpideeën zijn goed ontvangen en per gebied (oost en west) hebben de aanwezigen hun individuele en dorpsbelangen kenbaar gemaakt en aanvullende tips en ideeën ingebracht.

Voor de leden van de klankbordgroep en de belangengroepen organiseerde Mooder Maas een avond waarop zij de highlights van het project presenteerde. Tijdens deze avond haalde Mooder Maas diverse wensen, belangen, vragen, tips, complimenten en andere opmerkingen op.

Naast deze grootschalige bijeenkomsten heeft Mooder Maas vele individuele en kleinschalige overleggen gevoerd. Zo was er een inloopdag voor stakeholders in Blitterswijck, waar met vijf kleine groepen naar ontwerpdetails is gekeken. Daarnaast is met een vertegenwoordiging van bewoners van de Meerlosebaan in Wanssum gesproken.

De komende maanden werkt Mooder Maas de voorlopige ontwerpen verder uit. In deze fase is de ruimte voor inbreng vanuit de omgeving beperkt. Mocht u behoefte hebben aan informatie over deelaspecten van het ontwerp, kom dan gerust langs op het inloopspreekuur waar informatie ter inzage ligt. Dit is iedere vrijdag van 12.00u tot 13.00u op het kantoor van Mooder Maas aan de Geijsterseweg 11a in Wanssum.

Even voorstellen: Jules Janssen
Projectmanager Jules Janssen (43) is geboren en getogen in het projectgebied. Na wat omzwervingen in verband met studie en werk is hij 14 jaar geleden neergestreken in Broekhuizenvorst.

“Ik ben dit keer niet alleen als aannemer verbonden aan een project, maar ook als bewoner en gebruiker. Ik realiseer me steeds dat mijn twee kinderen straks fietsen over wegen die wij hier aanleggen. En in de toekomst zal ik samen met Kim, mijn vrouw, door een natuurgebied wandelen waarvan ik zelf de ontwerptekeningen heb goedgekeurd. Dat geeft toch een extra dimensie aan het project.”

Als projectmanager is Janssen eindverantwoordelijk voor de werkzaamheden van aannemerscombinatie Mooder Maas. “Naast contacten met bedrijven, bewoners, belangengroepen, opdrachtgever en bevoegde gezagen, is mijn belangrijkste taak er voor te zorgen dat iedereen binnen de Mooder Maas organisatie zijn werk optimaal kan doen.” Jules Janssen was eerder betrokken bij Ruimte voor de Waal in Lent en de aanleg van de A74 in Venlo. “Bij dit soort grote projecten is voor mij de uitdaging om alle betrokkenen met elkaar te verbinden en een hecht team te smeden. Zo’n complexe opgave kan alleen maar slagen als er goed samen gewerkt wordt. “

Als projectmanager kijkt hij daarbij nadrukkelijk buiten de muren van het Mooder Maas kantoor. “Zo’n grote gebiedsontwikkeling kan niet ongemerkt en zonder enige vorm van overlast worden gerealiseerd. Mooder Maas heeft natuurlijk goed nagedacht over veiligheid, maar ook de bewoners zelf hebben een verantwoordelijkheid. Wij zijn daarom nu en de komende jaren volop in gesprek met de omgeving over de uitvoering van onze werkzaamheden. Iedereen moet elke dag veilig naar huis kunnen. ”

Of Jules een extra tandje bijzet nu hij in zijn eigen achtertuin aan het werk is? “De voorwaarden zijn in ieder geval gunstig. We hebben voor dit project een geweldige groep mensen bij elkaar weten te brengen en iedereen werkt vol energie aan de uitvoering. Het gebied is al bijzonder, maar door de gebiedsontwikkeling wordt het echt een uniek stukje Nederland. Ik ben er van overtuigd dat niet alleen ik straks trots ben op het eindresultaat, maar alle inwoners van het gebied!”

Uitspraak Raad van State over inpassingsplan
De Raad van State heeft op 15 maart uitspraak gedaan over de beroepen tegen het inpassingsplan van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Van de 30 beroepen die bij de hoogste bestuursrechter zijn ingediend, is er slechts één gegrond verklaard.

De provincie had ter zitting al aangegeven dat het beroep terecht was. De gegrondverklaring heeft geen consequenties voor de realisatie van de gebiedsontwikkeling. Met de uitspraak van de Raad van State is het inpassingsplan voor Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum onherroepelijk geworden en kan gestart worden met de uitvoering ervan.

Hubert Mackus, gedeputeerde van de Provincie Limburg: “We zijn blij dat de Raad van State op deze wijze kenbaar maakt dat het inpassingsplan zorgvuldig en rechtmatig met een goede afweging van alle belangen is opgesteld.” Oorspronkelijk waren er 30 beroepen ingediend, maar door constructief overleg hebben 7 bezwaarmakers hun beroep voortijdig ingetrokken. “Uiteraard blijven we ook na deze uitspraak met de omgeving in gesprek om te kijken op welke wijze we tijdens de uitvoering rekening kunnen houden met de verschillende belangen."

Ga naar onze website voor meer nieuws
Projectbureau Ooijen-Wanssum, Geijsterseweg 12b, 5861 BL Wanssum
Tel. 0478 - 85 3888 / Email: info@ooijen-wanssum.nl
Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is een integraal project van:
Disclaimer
Deze nieuwsbrief is met zorg geredigeerd. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan echter niet instaan voor de feitelijke juistheid van bijdragen. Projectbureau Ooijen-Wanssum kan ook geen aansprakelijkheid accepteren voor enige schade die resulteert uit de bijdragen in deze nieuwsbrief. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u uw gegevens heeft achtergelaten op de website van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.
Wilt u voortaan deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.