22 januari 2020

25 jaar na Hoogwater 1995

In de week van 25 januari 2020 is het 25 jaar geleden, dat meer dan 250.000 mensen huis en haard achterlieten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Rijn, Maas en Waal.

Het was de grootste evacuatie in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Ondertussen is er veel werk verricht om de rivierengebieden veiliger te maken door de aanleg van dijken en/of door ruimte voor de rivier te creëren. In de periode van 25 januari tot 4 februari besteedt Waterschap Limburg samen met andere waterschappen, gelegen aan de grote rivieren in Nederland, en het Rijk (Hoogwaterbeschermingsprogramma) aandacht aan het thema hoogwater en hoogwaterbescherming.

Rondleidingen hoogwaterloods Waterschap Limburg

Waterschap Limburg organiseert op zaterdag 25 januari speciale rondleidingen in de hoogwaterloods in Horst. Dat is de plek in Limburg waar al het materiaal van Waterschap Limburg is opgeslagen dat tijdens hoogwater wordt ingezet. Medewerkers geven tekst en uitleg over alle materialen en het werk dat Waterschap Limburg uitvoert op het moment van hoog water in onze provincie. De gratis rondleidingen vinden plaats om 13.00 uur en om 15.00 uur en zullen ongeveer 1.5 uur duren.  

Klik hier voor meer informatie 

Indrukwekkende verhalen en beelden

Naast de rondleidingen in de Hoogwaterloods in Horst op 25 januari delen we via social media het speciaal gemaakte Hoogwaterjournaal. Hierin vertelt Ger Smits, oud-directeur van St. Vitusschool in Well, over de ontruiming van de school door het hoogwater in 1995 en de impact op de leerlingen, docenten en ouders.
Gedurende de hoogwaterweek kunt u ook 10 videodagboeken bekijken (via social media). In een van de videodagboeken komt onze jongste dijkwacht (Thieme Bosman, 19 jaar) aan het woord, samen met de coördinator van de 700 Limburgse dijkwachten, Bert Smeets.
BNNVARA heeft een documentaire gemaakt: Hoogwater 1995. Deze documentaire is vanaf 3 februari 2020 vier weken op maandag om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2. In de eerste aflevering staan Itteren en Borgharen centraal. Beide dorpen kampten in zowel 1995 als 1993 met zware overstromingen van de Maas. In andere afleveringen zijn de gevolgen van het hoogwater in Rivierenland te zien.
Op verschillende basisscholen (groep 7 en 8) verzorgen gastdocenten van Waterschap Limburg gastlessen Hoogwater.

#mijndijk op 31 januari

Op vrijdag 31 januari 2020 is de landelijke #mijndijk dag. Welke dijk beschermt jou? Maak een ‘dijkie’ (een selfie op de dijk) óf foto op de dijk die jou beschermt tegen hoogwater en plaats deze op social media (Facebook, Twitter of Instagram) met de hashtag #mijndijk #HoHoHoogwater.