04 oktober 2018

Archeologiedagen industriehaven Wanssum

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober is de toekomstige nieuwe industriehaven van Wanssum open voor publiek. In het kader van de Nationale Archeologiedagen kunnen geïnteresseerden de bouwput bezoeken die de afgelopen maanden uitvoerig door archeologen is onderzocht. De onderzoekers zijn aanwezig om uitleg te geven over de vondsten en het verloop van het archeologisch onderzoek. Kinderen kunnen schatten zoeken. Het terrein, dat te bereiken is via de Geijsterseweg, is beide dagen geopend van 10:00u tot 16:00u.

Grafveld gevonden
Archeologen zijn tot twee weken geleden bezig geweest met hun onderzoek. Vanwege de uitbreiding van de insteekhaven met 400 meter, moet er ter plaatse veel grond worden afgegraven. De archeologen bereiden die afgravingen voor. Op het terrein aan de Geijsterseweg zijn onder meer een grafveld gevonden en aanwijzingen voor het verwerken van ijzer. Dit verwijst mogelijk naar bewoning die teruggaat tot ver voor de vroege middeleeuwen. Het komende half jaar worden alle vondsten geanalyseerd. 

Eenentwintig hectare
Exclusief Project BV - een samenwerkingsverband tussen Maessen Bedrijven uit Venray en van Berlo Bedrijfsvloeren BV uit Veghel – is initiatiefnemer voor de uitbreiding van de industriehaven, die wordt uitgevoerd in relatie tot Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Door de verlenging van de insteekhaven kan er eenentwintig hectare havengebonden industrieterrein worden gerealiseerd. Tijdens de archeologiedagen krijgen bezoekers een goed beeld van de omvang en de contouren van het terrein. De uitbreiding van de haven komt tot stand met steun van de Provincie Limburg en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In het vierde kwartaal van 2020 moet het project worden opgeleverd.